Voedselverpakking herbruikbaar door digitale code

Voedselverpakking herbruikbaar door digitale code

maart 11, 2020 Uncategorized 0

Digitale codes voor hoogwaardige recycling van verpakkingen, waardoor de voedsel verpakking recyclebaar wordt voor hergebruik.

Vandaag kreeg ik van Han Meiberg van Filigrade.com een mail over de digitale watermerken die zij hebben ontwikkeld waardoor plastic voedsel verpakking kan worden herkend in sorteerinstallaties. Alleen als voedselverpakking herkend kan worden mag het volgens Europese regelgeving gesorteerd en hergebruikt worden als voedselverpakking.

Hergebruik van een voedselverpakking is op dit moment wettelijk Europees onmogelijk en alle single-use plastic voedselverpakkingen moet dan ook worden gemaakt van nieuw plastic materiaal.

Op dit moment wordt in Nederland jaarlijks 540.000.000 kg aan plastic verpakkingen geproduceerd (cijfers KIDV 2017), van dit volume is 40% zijnde 216.000.000 kg een voedselverpakking. Dit gehele volume wordt jaarlijks geproduceerd van nieuw virgin materiaal, opgewerkt uit olie/fossiele brandstoffen.

Door de oplossing van Filigrade kan voor het eerst voedselverpakking hergebruikt worden en hoeft het hele volume niet geproduceerd te worden uit nieuw single-use plastic.

Het systeem is in een vergevorderd stadium en gaat live in het 4de kwartaal van 2020. In het NTCP (Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics) wordt momenteel een demoversie gebouwd zodat Brandowner en sorteerders live kunnen zien wat deze technologie kan en doet.

Voor verder info zie www.filigrade.com