Waarom zit bier en wijn niet in plastic

Waarom zit bier en wijn niet in plastic

december 18, 2020 Uncategorized 0
home made wine in plastic bottles

Morgen komt ons tweede Mini Plastic Pact Onderzoek uit. Dit maal vragen wij jou of je wel eens alcohol in een plastic fles drinkt maar voordat wij zover zijn wil ik eerst nog even aandacht besteden aan wijn, bier en sterke drank in plastic flessen.

In het buitenland, Rusland, Polen, Roemenië vind je volop 2 liter bier in plastic flessen. In West-Europa is glas en blik nog altijd de standaard maar als het aan Heineken, Anheuser-Inbev en andere grote bierproducenten zal dat ongetwijfeld snel veranderen.

In voetbalstadions, discotheken en grote festivals gaan de plastic flesjes al flink over de toog. Tijdens de laatste Olympische Spelen in Londen produceerde Heineken maar liefst een miljoen plastic flesjes bier om de dorstige fans de dorst te lessen.

Toch vind je maar met moeite bier en wijn in plastic flessen. Hoe komt dat nou? Hier onder vind je drie redenen.

Smaak

Smaak is het allerbelangrijkste. Nu is glas vrijwel volledig smaakneutraal en kan bier netjes nagisten in de fles. Bij PET flessen is dat heel anders waardoor nagisting niet mogelijk. Verder zijn PET flessen poreuzer dan glas waardoor na +/- 18 maanden de kwaliteit achter uit gaat.

Voedselveiligheid

Bij nagisting bestaat het risico dat het kankerverwekkende antimoon in PET vrij komt. Gekoeld kan het geen kwaad, maar als de petflessen bij hogere temperatuur worden bewaard kan de concentratie antimoon gevaarlijk worden. Bij wijn geldt dat het plastic het pasteurisatieproces (na het bottelen worden flessen besproeid met kokend heet water om bacteriën te doden) niet aankan. Veel plastic flessen trekken daar krom van.

Kosten

Om het kromtrekken te voorkomen, zou men dus dikker plastic moeten gebruiken, maar dat is weer duurder. Verder is PET van nature glashelder. Het is bijna als glas terwijl bier en wijn normaal in donkere flessen zit om de alcohol tegen de zon te beschermen. Nu kan je natuurlijk ook groen of donkerbruin plastic maken, maar dat maakt het recyclen weer moeilijker.

Op Gall & Gall vind je een mooi overzicht van de verschillende verpakkingswijzen.